CEAPA, O LEGUMĂ … DE LUX

0
276

După cartofi, porumb sau grâu, o altă cultură importantă pentru sectorul legumicol pierde teren: ceapa. Suprafețele cultivate sunt tot mai mici de la an la an, iar România a ajuns să importe ceapă din Olanda, Turcia sau Spania. Și în judeţul Buzău, cunoscut pentru celebra ceapă de Buzău, suprafețele au scăzut dramatic din anii ` 90 și până în prezent.

Lipsa forței de muncă este o altă piedică pentru fermierii care doresc să mai înființeze această cultură. De asemenea, creşterea agresivităţii bolilor şi a dăunătorilor este tot mai greu de controlat, ceea ce, inevitabil, duce la scăderea producţiilor şi la cheltuieli mai mari.

Un alt factor al diminuării abrupte a suprafețelor agricole cultivate cu ceapă ar fi distrugerea sistemului de irigatii.

De asemenea, un motiv pentru care ceapa nu mai reprezintă o investiție viabilă pentru un legumicultor este și faptul că această cultură nu se bucură de subvenții de la stat, așa cum se întâmplă în cazul usturoiului sau al tomatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 62