După cartofi, porumb sau grâu, o altă cultură importantă pentru sectorul legumicol pierde teren: ceapa. Suprafețele cultivate sunt tot mai mici de la an la an, iar România a ajuns să importe ceapă din Olanda, Turcia sau Spania. Și în judeţul Buzău, cunoscut pentru celebra ceapă de Buzău, suprafețele au scăzut dramatic din anii ` 90 și până în prezent.
Lipsa forței de muncă este o altă piedică pentru fermierii care doresc să mai înființeze această cultură. De asemenea, creşterea agresivităţii bolilor şi a dăunătorilor este tot mai greu de controlat, ceea ce, inevitabil, duce la scăderea producţiilor şi la cheltuieli mai mari.
Un alt factor al diminuării abrupte a suprafețelor agricole cultivate cu ceapă ar fi distrugerea sistemului de irigatii.
De asemenea, un motiv pentru care ceapa nu mai reprezintă o investiție viabilă pentru un legumicultor este și faptul că această cultură nu se bucură de subvenții de la stat, așa cum se întâmplă în cazul usturoiului sau al tomatelor.