„BATISTE DE DRAGOSTE”, DE DRAGOBETE

0
203

Muzeul Județean Buzău celebrează luna iubirii cu o expoziție originală, dar și cu câteva surprize inedite pentru vizitatori. De Dragobete, buzoienii sunt invitați la Muzeul „Vergu Mănăilă”, să admire expoziția „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Expoziția deschisă în cadrul evenimentului ,,Dragobete vs Sfântul Valentin” cuprinde exponate din colecțiile Muzeului Județean Buzău, dar și de la mai multe muzee din zona Olteniei.

Ideea unei expoziții a dragostei a apărut chiar în momentul în care Muzeul Județean Buzău a făcut o inventariere a bunurilor culturale pe care le deține.

Batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste, în jurul acesteia existând numeroase tradiții, mai ales în zona Olteniei.

Tot în cadrul evenimentului „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, buzoienii vor avea ocazia să-și realizeze propria batistă cu mesaje de dragoste din materiale puse gratuit la dispoziție de Muzeu. De asemenea, vizitatorii se vor putea întâlni cu meșteri populari din zona Buzăului.

Dragobetele se sărbătorește cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară. Această zi nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a iubirii. Se spune că dacă vremea este frumoasă de Dragobete, tinerii merg în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii, iar la întoarcerea înspre sat, fetele sunt alergate de băieți – obicei denumit „zburătorit” – și, dacă îi simpatizează, se lasă prinse de către aceștia. De asemenea, în Gorj, în timpul jocului de Dragobete, exista o strigătură făcută de către băieți.

Tot sâmbătă, pe 24 februarie, buzoienii vor putea afla amănunte interesante despre sărbătoarea Dragobetelui între Prut și Nistru,  de la prorectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

84 + = 85