ASF PROPUNE MODIFICĂRI LA POLIȚA RCA

0
286

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri pentru schimbarea legislației RCA.

Instituția propune ca în momentul în care este asigurat un vehicul, proprietarul să fie obligat să declare toți utilizatorii. La formarea prețului poliței RCA va fi luată în calcul analiza de risc a tuturor celor care conduc. Este o măsură care pe de o parte poate duce la reducerea primei. Pe de alta va aduce penalizări și un preț mai mare pentru RCA. Dar numai în cazul în care se constată că mașina este condusă de un șofer nedeclarat.

Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind:

-seria și numărul contractului RCA,

-data încheierii contractului,

-părțile contractului RCA,

-conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului”.

În prezent, asigurătorii pot să vândă polița RCA și în rate, însă nu sunt obligați să o facă. Motiv pentru care au renunțat la acest sistem, după ce au constatat mai multe fraude.

Pentru a evita fraudele, ASF propune introducerea unor mecanisme de protecție: o formă similară cu sistemul direct debit al băncilor. Acesta presupune că asigurătorul poate debita automat contul clientului, dacă acesta nu și-a achitat o rată.

Autoritatea propune și introducerea unor instrumente complet noi care să dea posibilitatea șoferului de a obține o primă cât mai bună. Prima dintre acestea este modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât acesta să ofere reduceri mai mari șoferilor cu o conduită bună, dar și penalizări mai mari celorlalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 17 = 27