SUSPENDAREA PERMISULUI AUTO VA FI VALABILĂ ÎN TOATE ȚĂRILE UE

0
212

Reguli noi pentru șoferi în Uniunea Europeană. Cei care rămân fără permis într-o țară membră nu mai pot conduce în niciun alt stat din Uniune. Prin urmare, suspendarea permisului auto, în urma unor infracțiuni rutiere grave, va fi valabilă în toate țările membre. O directivă în acest sens a fost adoptată în Parlamentul European și va intra în vigoare în curând.

Directiva europeană pentru siguranța rutieră prevede că un șofer care încalcă grav regulile și conduce de exemplu, sub influența băuturilor alcoolice, sau circulă cu o viteză mult mai mare decât limita legală rămâne fără permis și nu mai are drept de a conduce în nicio țară din Uniune.

Noile prevederi presupun un schimb de informații între țara în care a fost aplicată sancțiunea și cea care a emis permisul de conducere. Deocamdată restricțiile se aplică doar în statul în care șoferul este prins în flagrant și rămâne fără dreptul de a conduce, nu și în celelalte țări.

Oficialii europeni spun că directiva este un pas înainte în atingerea obiectivului de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030, iar dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

Actul adoptat de Parlamentul European pune bazele unui sistem de cooperare și schimb de informații între statele membre. Mai exact, sunt stabilite proceduri și „obligații concrete” pentru țările implicate.

Cele mai noi statistici arată că anul trecut 1.540 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere care au avut loc în țara noastră și alte peste 3.500 au fost rănite grav.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 29 = 34