ANTIBIOTICE FĂRĂ REȚETĂ, ELIBERATE DE FARMACII, PENTRU 3 ZILE

0
231

Farmaciile pot elibera de acum înainte antibiotice fără reţetă, însă tratamentul trebuie să fie doar pentru trei zile.

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un ordin care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic. Pentru doza de urgenţă, un tratament de 72 de ore, famaciştii pot da antibioticele, însă pentru asta pacienții sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei, în cursul aceluiași tratament.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina. În plus, prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.

Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații. De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 14 = 15