CALVARUL ANIMALELOR DE COMPANIE, DE REVELION. CE PROBLEME POT SĂ APARĂ DIN CAUZA PETARDELOR ȘI ARTIFICIILOR

0
315

Proprietarii câinilor şi pisicilor trebuie să fie foarte atenţi în perioada sărbătorilor, deoarece zgomotele produse de petarde şi artificii pot speria animalele care pot chiar să moară, în cazul în care au afecţiuni cardiace.

Medicul veterinar,  Vlad Condurache a explicat pentru Agerpres că proprietarii ar trebui să îşi cunoască animalele de companie, iar dacă sunt cu probleme în perioada agitată le pot administra suplimente pe bază de plante, care să le calmeze.

În primul rând, proprietarul trebuie să îşi cunoască foarte bine căţelul, să ştie dacă are numite afecţiuni care pot să fie amplificate şi să fie agravate de perioada asta cu petarde, cu agitaţie, cu zgomote foarte puternice. Mă refer în special la căţeii cardiaci, căţei bătrâni, cei care sunt extrem, extrem de anxioşi. E bine să nu fie lăsaţi neapărat singuri acasă dacă sunt cu afecţiuni destul de grave. Dacă totuşi sunt lăsaţi acasă în perioada asta în care sunt foarte mulţi stimuli care îi pot deranja, există tablete şi tot felul de suplimente pe bază de plante care îi calmează. Deci asta înseamnă că pot fi administrate cu riscuri minime şi căţelul devine mai indiferent şi mai liniştit pe perioada sărbătorilor, perioadă mai agitată cu mulţi, mulţi stimuli auditivi care pot să provoace anumite disconforturi animalului”, a precizat Vlad Condurache.

În cazul în care animalele au probleme cu inima, acestea pot muri de la sperieturile provocate de zgomotele puternice.

Sunt foarte multe cazuri când, dacă este mai ales o cardiomiopatie care nu este ţinută bine sub control sau bine diagnosticată, sau deloc, de care nu ştie proprietarul, căţelul din cauza sperieturii şi din cauza agitaţiei să facă chiar stop cardio-respirator în cazul în care nu este proprietarul lângă el să-l liniştească, să-l reconforteze sau nu primeşte niciun fel de suplimente care să-l ajute să treacă mai uşor peste stresul de sărbători”, a spus veterinarul.

Problemele cauzate de zgomotele puternice sunt destul de frecvente în această perioadă şi se pot agrava dacă nu sunt ţinute sub control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

32 + = 38