CRESC CAZURILE DE VIOLENȚĂ DOMESTICĂ ÎN ROMÂNIA. VICTIMELE SUNT, DE CELE MAI MULTE ORI, FEMEILE

0
329

Numărul cazurilor de violență domestică a crescut îngrijorător în România. Doar în primele nouă luni ale anului au fost raportate de poliție aproape 80 de mii de cazuri. De cele mai multe ori, victimele sunt femei- peste 30 de mii. În rândul bărbaților au fost înregistrate peste 8.000 de victime, iar dacă vorbim de minori, numărul acestora este de peste 6.500. Dintre cele aproape 80 de mii de cazuri de violență domestică ajunse în atenția poliției, cele mai multe au avut loc în mediul rural – peste 40 de mii, în timp ce, peste 37 de mii de fapte au fost comise în mediul urban.  În ceea ce privește tipul de violență, în cele mai multe cazuri – peste 60% dintre situații, este vorba despre loviri. Amenințări sunt într-o proporție de 12%.

Cele mai multe dintre infracţiunile legate de familie sunt comise la domiciliu – peste 35 de mii, iar peste 7.600 au avut loc în spaţiul public.

Toleranța față de faptele de violență domestică este încă mare în România. Barometrul violenței de gen din țara noastră, arată că 1 din 4 români consideră că este acceptabil ca bărbatul să nu își lase partenera să-și folosească banii cum dorește. Tot 1 român din 4 crede că o femeie nu poate ieși în oraș neînsoțită de partener și 23% dintre români consideră acceptabil ca unei femei să i se interzică de către partener să aibă un grup de prietene. Lipsa de educație sau lipsa unor măsuri de protecție pentru victimele violenței a făcut ca, în ultimii 8 ani, peste 420 de românce să fie ucise de partenerii lor.

La nivel european, România este printre țările cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 39 = 40