PORCII DIN GOSPODĂRII POT FI SACRIFICAȚI, DUPĂ UN CONTROL UNUI MEDIC VETERINAR

0
360

Românii  îşi vor putea sacrifica în perioada sarbatorilor de iarna, porcii crescuti in gospodărie şi vor putea comercializa carnea, însă, numai după controlul unui medic veterinar. Aproximativ 1,25 de milioane de porci sunt crescuți în gospodăriile din sate. Adică 40% din totalul porcilor din România.

Printr-un ordin de luna trecută, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară nu mai permitea oamenilor să își sacrifice porcii din curte decât pentru consumul familiei și interzicea cu desăvârșire comercializarea acestora și a produselor provenite din carnea lor.

La o lună după această decizie, autoritățile s-au răzgândit. Micii fermieri vor trebui, însă, să respecte reguli stricte. Fiecare animal trebuie înregistrat în baza națională de date, iar înainte de vânzare sau sacrificare, medicul veterinar va trebui să verifice starea de sănătate a animalul și să elibereze o fișă de examinare. Decizia a fost luată pentru a evita răspândirea pestei porcine africane.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în România în 2017, în județul Satu-Mare. De atunci, peste șase mii de focare au fost înregistrate în toată țara, atât în gospodăriile de la sate, cât și în marile ferme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 84 = 91