PREȚUL ALIMENTELOR DE BAZĂ, PLAFONATE ȘI DUPĂ 1 NOIEMBRIE

0
322

Românii  ar putea găsi în magazine alimente cu adaosuri comerciale plafonate la cel mult 20% și după 1 noiembrie. Guvernul vrea să prelungească măsura pentru a preîntâmpina apariția unui nou val de scumpiri în pragul sărbătorilor de iarnă. Și lista de produse ar putea fi extinsă cu alimente de sezon.

Economiștii se așteaptă însă ca prelungirea plafonării adaosurilor comerciale să ducă în cele din urmă la prețuri mai mari. Procesatorii și comercianții au fost obligați să vândă unele alimente de bază cu adaosuri comerciale plafonate la 20%, de la începtul lunii august. Măsura urmează să expire la 1 noiembrie. Dar guvernul vrea să o prelungească și în perioada sărbătorilor de iarnă. Lista extinsă cu alimentele care vor avea adaosuri comerciale limitate ar urma să fie stabilită de autorități în urma unor discuții cu reprezentații procesatorilor și comercianților.

Printre cele 14 alimente cu adaosuri comerciale plafonate se numără carnea proaspătă de pui și de porc, laptele de vacă cu 1,5% grăsime, uleiul de floarea soarelui, faina și mălaiul. Extinderea listei vine în contextul în care alimentele au continuat să se scumpească. Numai în septembrie prețurile au fost mai mari în medie cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, arată datele Instititului Național de Statistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

82 + = 84