PLĂȚI CU MAI PUȚINI BANI LICHIZI, DE LA ANUL

0
327

De la anul vom umbla cu mai puțini bani lichizi. Astfel, persoanele fizice vor putea cheltui în magazine, în numerar, cel mult 5.000 de lei. Pentru cumpărăturile mai scumpe de atât trebuie să folosim cardul.

Pe de altă parte, firmele vor mai putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 de lei. Practic, executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.

De exemplu, dacă o persoană merge la magazin și cumpără, să zicem, un televizor de până în 5.000 de lei, va putea din ianuarie să plătească și cash. Ce va depăși acest prag, va trebuie să achite cu cardul sau prin transfer bancar.

Din ianuarie 2025, acest plafon scade la jumătate și vor fi acceptate plăți în numerar,  de cel mult 2.500 de lei.

Pe de altă parte, firmele nu vor mai avea voie să aibă la finalul zilei în casierie mai mult de 50.000 de lei în numerar. Dacă suma este mai mare, autoritățile pot confisca 25%.

De asemenea, persoanele care vor să depună sume de peste 10.000 de euro cash în bănci, trebuie să dea o declarație în care să spună care este sursa banilor și chiar  să demonstreze cu documente.

Pentru noile reguli, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, însă proiectul este blocat pentru moment la curtea constituțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

68 + = 75