INVESTIŢIILE STRĂINE AU SCĂZUT CU 13% ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI

0
200

În primele 6 luni ale acestui an, investiţiile directe ale persoanelor care nu locuiesc în România au scăzut cu peste 13% , până la 3,9 miliarde de euro, comparativ cu 4,5 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2023, cu 0,5%, comparativ cu perioada similară din 2022.

Economiștii spun că  scăderea investiţiilor străine vine pe fondul scăderii economice la nivel internaţional, revenirea din pandemie a fost urmată de o inflaţie puternică care a redus drastic puterea de cumpărare. Scăderea investiţiilor străine denotă înrăutăţirea climatului economic din România, din păcate percepţia legată de ţara noastră nu mai este aşa favorabilă. Inflaţia a erodat puternic puterea de cumpărare, iar mulţi investitori şi-au amânat intenţiile de a deschide noi linii de business până ce preţurile vor fi stăvilite.

Cel mai multe firme cu participare străină au investitori din Italia, e vorba despre peste 50 de mii de companii, dar cel mai mulţi bani în capitalului social i-au investit antreprenorii din Olanda, aproximativ 12 miliarde de dolari.

La finalul lunii iunie, în România erau înregistrate aproape 250 de mii de companii în care au investit şi străini. Iar capitalul subscris depăşea 68 de miliarde de dolari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 4 = 13