Descoperire arheologică inedită, în județul Buzău! Săpăturile executate de o firmă, pe un câmp din afara localității Săhăteni, au scos la iveală resturi de oseminte, fragmente de ceramică și bijuterii, în cadrul unui potențial sit arheologic. Lucrările de excavare au fost sistate, iar o echipă de arheologi care lucra în șantierul de la Gruiu Dării s-a deplasat la locul noii descoperiri. Primele date indică faptul că ar putea fi vorba despre vestigii ce pot fi atribuite unei locuiri specifice culturii Sântana de Mureș, datând din secolul IV d. Hr, dar și o locuire din perioada Evului Mediu. Osemintele umane conduc către ipoteza existenței, pe acest teritoriu, a unei necropole de tip medieval.
Pe de altă parte, obiectele din ceramică de tip Sântana de Mureș se poziționează pe același palier cronologic cu diadema de la Gherăseni, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din județul Buzău, provenind din perioada invaziei hunice. Aceasta este expusă la Muzeul Județean Buzău. În zilele următoare, specialiștii vor reveni la Săhăteni, pentru a continua investigațiile arheologice.
Interesant este că arealul în care s-au făcut aceste ultime descoperiri este o zonă despre care arheologii nu au date că ar avea o încărcătură pentru potențiale cercetări.