VILA ȘIPOT DE PE DOMENIUL REGAL PELEȘ, APROAPE DE REINTRAREA ÎN CIRCUITUL CULTURAL ȘI TURISTIC AL ROMÂNIEI

0
159

Lucrările de renovare și consolidare demarate la jumătatea anului trecut, la  Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, avansează semnificativ.

Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecții Castelului Peleș, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecților Peleșului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

După încheierea lucrărilor, programată pentru finalul acestui an, clădirea – monument va fi readusă în circuitul cultural și turistic al României.

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Șipot, a Galeriei Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleș, la întregul ansamblu arhitectural și peisagistic existent astăzi.

Lucrările de restaurare ale Vilei Șipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finanțate în mod exclusiv cu fonduri și suport logistic din partea sponsorilor privați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

51 + = 53