ELIMINAREA URȘILOR PERICULOȘI, ÎNCĂ ÎN AȘTEPTARE

0
226

Numărul urșilor a crescut spectaculos, în județul Buzău, în ultimii ani, și aproape nu este zi în care să nu fie semnalată prezența urșilor, pe ulițele de la sate sau chiar pe drumuri județene și naționale.

Potrivit recensământului animalelor, efectuat de către specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, în pădurile din zona de munte a județului au fost identificați 1.257 de urși, cu 124 mai mulți decât anul trecut și de 10 ori mai mult decât ar fi normal. Deși un ordin al fostului ministru al Mediului ar fi permis  împușcarea a 426 de exemplare de urs, în toată țara, dintre care 28 în județul Buzău, autoritățile ezită să ia o decizie în acest sens. La mai bine de două săptămâni de la semnarea documentului, ordinul încă se află în analiză la Academia Română și nu se aplică.

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, anunță, însă, că este chestiune de zile până când se va fi publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care permite împușcarea, la Buzău, a 28 de urși.

Prefectul Buzăului spune că o altă soluție de reducere a numărului de urși ar fi relocarea unor exemplare în alte județe, acolo unde există cereri de populare cu astfel de sălbăticiuni.

Aplicarea ordinului de ministru ce vizează eliminarea celor 426 de urși, la nivelul țării, întâmpină greutăți și datorită opoziției ONG-urilor. Organizaţiile de protecţie a animalelor contestă decizia spunând că este doar o modalitate de a da „liber” vânătorilor străini să omoare sălbăticiuni în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 2 = 3