UPDATE: REZULTATELE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ 2023 AU FOST PUBLICATE

0
269

Actualizare:

Peste 76 la sută dintre elevi au obținut medii mai mari sau egale  cu 5, iar 429 dintre candidați au obținut media generală  10, un număr aproape dublu față de cel de anul trecut.

Stire inițială:

Zi cu emoții  pentru elevii care au susținut Evaluarea Natională, săptămâna trecută. Ministerul Educației a publicat rezultatele la examen.

Elevii trebuie să introducă codul de candidat pe evaluare.edu.ro pentru a afla nota.

Până la ora 14:00, elevii claselor a 8-a vor avea afișate notele la avizierele unităților de învățământ și pe site-ul Ministerului Educației.

Notele finale vor fi aflate de candidați pe 4 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Spre deosebire de anii precedenţi, în care elevii care obţineau note sub 5 la Evaluarea Naţională 2023 puteau ajunge la un liceu, în funcţie de alegerile făcute şi de locurile disponibile, autorităţile au stabilit de curând ca acest lucru să nu mai fie posibil.

Însă, pentru că învăţământul este obligatoriu în România pe durata a 10 clase, elevii care obţin note sub 5 la Evaluarea Naţională nu rămân pe dinafară. Ei ar urma să ocupe locurile disponibile la diferite şcoli profesionale. Măsura se vrea a fi inclusiv una prin care se doreşte revitalizarea şcolilor profesionale, respectiv revitalizarea anumitor meserii unde am avut de suferit în ultimii ani din cauza lipsei de personal.

Dacă în anii trecuți, elevii erau ajutați și de notele din gimnaziu ca să se poată înscrie în clasa a IX-a, acum aceste medii nu mai sunt luate în calcul.

Astfel, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

În perioada 6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023  are loc completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

 

Pe 17 iulie se face transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

Pe 18 iulie are loc verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini , de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

Pe 19 iulie se comunică rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 + = 70