NOI NEGOCIERI PENTRU SALARIILE DIN EDUCAȚIE

0
161

Salariile din învățământ ar putea fi egale cu cele din Sănătate. Este doar una dintre propunerile pe care sindicatele din învățământ le-au înaintat autorităților într-o nouă rundă de negocieri.

Autoritățile promit că în maximum zece zile, grupurile de lucru vor termina noile grile de salarizare din educație. În prezent, sunt în lucru trei scenarii, iar baza de calcul va porni de la salariul mediu brut pe economie. Adică, 6800 de lei, în jur de 4000 de lei net, cât ar urma să primească un profesor debutant.

Noile grile de salarizare din învățământ se vor regăsi în legea salarizării unitare, obiectiv asumat în fața Comisiei Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Până în toamnă, ministrul Muncii trebuie să trimită legea în Parlament. În învățământul preuniversitar, un profesor de liceu sau gimnaziu, gradul 1, cu o experiență de peste 25 de ani, ar trebui să aibă salariul egal cu cel al unui medic specialist. Adică, 9.275 de brut, la care se vor adăuga diferite sporuri.

În timp ce un profesor universitar, cu aceeași vechime la catedrală, ar trebui să câștige cât un medic primar la urgențe, ceea ce înseamnă 15.600 de lei brut, la care se vor adăuga sporuri.

În învățământ lucrează aproximativ 280 de mii de angajați. Toți ar urma să beneficieze de noi creșteri, începând cu anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

81 + = 88