GUVERNUL ADOPTĂ ORDONANȚA AUSTERITĂȚII

0
279

Așa-numita ordonanță a austerității, care prevede o serie de reduceri de cheltuieli bugetare este astazi analizată pentru adoptare de către Guvern.  Ordonanța de urgență a fost pusă în dezbatere publică zilele trecute și prevede o serie de tăieri de cheltuieli din bani publici.

Una dintre măsuri vizează interzicerea angajărilor la stat pe tot parcursul anului 2023. Excepție fac domeniile Educație și Sănătate. Acolo unde procedurile de angajare au început deja și au fost susținute concursurile scrise sau probele practice, ele vor continua.

O altă măsură vizează reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru toate instituțiile publice. Vor fi interzise achizițiile de mașini, mobilier și aparatură birotică. Excepție fac cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, serviciile medicale și cele aferente sistemului de educație. De asemenea, posturile de consilieri din cabinetele demnitarilor vor fi reduse la jumătate, urmând să fie concediați aproximativ 500 de oameni. Cumulul pensiei cu salariul și supraimpozitarea au fost  abandonate.

Premierul Nicolae Ciucă a estimat că economiile bugetare, în urma implementării acestor măsuri, vor fi de aproximativ 5,3 miliarde de lei, în condițiile în care ministrul Finanțelor a estimat gaura bugetară la suma de 20 de miliarde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 57 = 62