MĂSURI DE REDUCERE A CHELTUIELILOR BUGETARE, ADOPTATE DE GUVERN SĂPTĂMÂNA ACEASTA

0
254

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt reduse cheltuielile bugetare este gata şi va fi adoptat în şedinţa de guvern de saptamana aceasta. Potrivit documentului salariile angajaților din sistemul public vor îngheța începând cu luna mai, iar până la finalul anului, în instituții și în firmele de stat nu se vor mai organiza concursuri pentru angajări.

În plus, primăriile, ministerele și celelalte instituții nu vor mai putea organiza cursuri de formare anul acesta.

Ordonanța de urgență va interzice și cumulul pensiei cu salariul la stat. Excepție vor face doar profesorii și angajații din spitale, care vor putea lucra chiar dacă s-au pensionat.

Potrivit proiectului, o persoană va putea fi membru în cel mult două consilii de administrație sau de supraveghere, iar indemnizația pentru doctorat nu va mai reprezenta un procent din salariu, ci va fi o sumă fixă – jumătate din salariul mediu brut pe țară. Astfel, sporul va rămâne în final cu 900 de lei. Surse guvernamentale susțin că, până la finalul anului, nicio instituție a statului nu va mai putea să cumpere, să închirieze sau să preia în leasing mașini, mobilier sau aparatură birotică. În plus, toate instituțiile vor pierde la rectificarea bugetară banii necheltuiți în primul trimestru. Prin aplicarea noilor măsuri, Executivul speră să facă economii de un miliard de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =