BABICUL DE BUZĂU AR PUTEA DEVENI MARCĂ PROTEJATĂ

0
334

Babicul de Buzău, cel mai apreciat salam crud-uscat, conform unui site croat cu specific culinar, ar putea deveni la fel de celebru, în Europa, ca o altă delicatesă locală: cârnații de Pleșcoi. Producătorii din județ vor să înregistreze babicul de Buzău la Comisia Europeană, ca produs cu denumire și indicație geografică protejată. Ei vor astfel să obțină protecție împotriva oricărei utilizări abuzive sau imitări. Babicul produs în Buzău este un salam tradiţional românesc, afumat și uscat. Conţine un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute. Amestecul este introdus în maţe subţiri de vită, care sunt apoi presate, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă. Savoarea şi iuţimea babicului pot diferi de la un producător la altul, în funcţie de reţetele alese de fiecare. România are recunoscute, până în prezent, pe sisteme de calitate europene, zece produse. Printre ele găsim salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, cârnaţii de Pleşcoi și telemeaua de Ibăneşti. Recent, România a obţinut recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată și pentru „plăcinta dobrogeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here