LEGEA PESTEI PORCINE AFRICANE, ADOPTATĂ DE CAMERA DEPUTAȚILOR

0
193

Deputaţii au adoptat un proiect de lege care stabileşte cadrul legal de prevenirea şi control a pestei porcine africane. Actul normativ instituite reguli şi pentru micile gospodării în cazul cărora nu mai există un număr limită de capete ce pot fi crescute.

Crescătorii vor avea obligația de a solicita înregistrarea exploatației în sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și să achiziționeze sau vândă porcine vii numai dacă sunt însoțite de documentele legale. Față de forma adoptată în Senat, au fost eliminate o serie de cerințe, între care hrănirea porcilor cu resturi alimentare, limitarea la cinci capete în cazul gospodăriilor țărănești și amenajarea unui vestiar în exteriorul adăpostului.

Legea instituie, totodată, reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare, între care împrejmuirea exploatației, pentru a împiedica mișcarea mistreţilor în afara acesteia și amenajarea de mijloace de dezinfecție pe toată durata confirmării oficiale a prezenței unei boli contagioase a porcinelor. Camera Deputaților este for decizional, așa că actul normativ merge la  președinte pentru promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =