AJUTOARELE PENTRU UCRAINENII DIN ROMÂNIA, MODIFICATE DE GUVERN

0
222

Guvernul modifică procedura de acordare a  ajutoarelor pe care le primesc ucrainenii din România. Banii pentru cazare nu vor mai ajunge ca până acum direct la proprietarii care îi găzduiesc. Sumele vor fi acordate refugiaților și aceștia vor face apoi plățile către proprietari. Pentru început, vor primi banii care se acordă lunar pe o perioadă de 4 luni.

Guvernul  abrogă în acest fel programul 50-20, prin care românii care găzduiau ucraineani primeau pentru fiecare persoană câte 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru masă.

Deocamdată, nu se știe care va fi valoarea noului ajutor pentru refugiații ucraineni. Potrivit ordonanței de urgență, cuantumul noului ajutor, condițiile și mecanismul de acordare se vor stabili printr-o hotărâre de Guvern.

Proiectul propune acordarea unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maximul 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, iar după această perioadă, ucrainenii se pot înscrie la agențiile specializate pentru găsirea unui loc de muncă.

Și după acea perioadă de 4 luni, vor primi ajutor de la Guvern până la sfârșitul anului, dacă îndeplinesc condițiile cerute de lege.

Inițial, în proiectul propus de Ministerul de Interne, era menționată suma de 2000 de lei lunar, acordată unei familii de ucraineni pentru cazare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

79 + = 88