Printr-un program ce se va desfășura, începând de marți, timp de două săptămâni, cei care vor să țină la distanță animalele sălbatice de proprietățile lor vor putea cere de la stat finanțări de până la 15.000 de lei, bani pe care să-i folosească pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege.
După cum a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), programul se va desfășura în perioada 11 aprilie 2023 (de la 10:00) – 25 aprilie 2023 (ora 23:59).
Programul este unul multianual și național. Obiectul programului îl reprezintă acordarea unei finanțări nerambursabile celor interesați să achiziționeze, instaleze echipamente și/ sau să monteze dispozitive de tipul gardurilor electrice sau a altor mijloace asemănătoare permise de lege, destinate reducerii conflictelor om-animal.
Valoarea maximă pe care o pot cere persoanele fizice în cadrul acestui program este de 15.000 de lei. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral toate cheltuielile eligibile.
Banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de echipamente și/ sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege – instalații cu fascicule luminoase, sunete/ ultrasunete și altele.
Vor putea cere bani de la autorități persoanele fizice care îndeplinesc următoarele condiții:
- au domiciliul în România;
- dețin sau administrează imobilul sau terenul din proiect;
- nu sunt înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
- nu sunt înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
- nu sunt condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
- nu au beneficiat de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.
Cum se vor putea cere banii și ce acte sunt necesare
Prima etapă ce trebuie parcursă pentru a accesa banii în cadrul acestui program este depunerea, prin intermediul unei platforme informatice puse la dispoziție de AFM, a dosarului de finanțare. Apoi, dosarele vor fi analizate, se vor comunica rezultatele analizei, se vor putea depune și soluționa contestațiile și se va face evaluarea dosarelor de finanțare în urma soluționării contestațiilor. Ulterior, se vor încheia contractele de finanțare și se vor implementa proiectele, iar autoritățile le vor monitoriza o perioadă.
Dosarul ce va trebui depus la AFM electronic trebuie să cuprindă:
- cererea de finanțare;
- actul de identitate valabil al solicitantului (reprezentantului legal sau persoanei împuternicite, după caz);
- împuternicirea notarială/ actul administrativ – în situația în care cererea de finanțare este semnată de un împuternicit;
- certificatul de cazier fiscal (nu mai vechi de 30 de zile);
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local (nu mai vechi de 30 de zile);
- documentul care să ateste dreptul de proprietate/administrare asupra terenului-imobil pentru care se solicită finanțare;
- documentul emis de agenția județeană pentru protecția mediului/ primărie care să ateste faptul că imobilul-teren pe care se implementează proiectul se află în zonele populate cu animale din specii de faună sălbatică ori este amplasat pe traseele acestora;
- documentul doveditor al deschiderii unui cont bancar.
Un solicitant poate depune, în cadrul aceleiași sesiuni, mai multe dosare de finanțare pentru imobile-terenuri diferite, cu condiția încadrării în suma maximă a finanțării (15.000 de lei).
După încheierea perioadei în care se pot depune dosarele, AFM le va analiza în ordinea depunerii și va stabili eligibilitatea solicitantului și a proiectului, cheltuielile eligibile și suma propusă spre aprobare.
Listele ce conțin solicitanții acceptați ori respinși se vor publica pe pagina de internet a AFM, iar rezultatele procesului de analiză vor fi comunicate solicitanților prin e-mail.
În cel mult 15 zile de la primirea contractului de finanțare, solicitanții vor trebui să-l semneze și să-l transmită AFM prin poștă electronică.
Implementarea proiectului va trebui făcută în cel mult 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare, iar ulterior implementării, AFM va monitoriza finanțarea acordată pe o perioadă de un an.