DUMINICA FLORIILOR. SEMNIFICAȚIA SĂRBĂTORII

0
238

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 9 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și ca Duminica Floriilor sau Floriile. Începând cu această zi, se intră în ultima săptămână dinaintea Paștelui, sărbătorit în calendarul creștin-ortodox pe 16 aprilie.

Semnificația sărbătorii Floriilor

Duminica Floriilor pică întotdeauna cu o săptămână înaintea Sfintelor Paști. În această zi, creştinii sărbătoresc intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de patimile şi Învierea Sa. Intrarea Domnului în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

Pentru faptul că mulţimea din cetatea Ierusalimului l-a întâmpinat pe Mântuitor cu ramuri de finic, în Biserica Ortodoxă în această zi sunt împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.

Români care își sărbătoresc ziua de nume de Florii

Tot în Duminica Floriilor, românii care poartă nume de flori sau derivate ale acestora își sărbătoresc onomastica. Potrivit datelor oficiale, din 2022, peste 1,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de sărbătoarea Floriilor.

Prenumele cel mai des întâlnite sunt Florentina, în rândul femeilor, Florin și Florian – în rândul bărbaților.

După Duminica Floriilor, începe Săptămâna Patimilor

Imediat după Duminica Floriilor, începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, adică ultima săptămână a Postului Paştilor, în care credincioșii fac pregătirile pentru sărbătoarea Paștelui.

În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşesc slujbele Deniilor, slujbe de dimineaţă (Utrenie) făcute seara aşa cum se face în cadrul privegherilor. Deniile diferă însă şi de slujbele de priveghere şi de Utrenii, prin faptul că aceste slujbe cuprind cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =