“CASA VERDE FOTOVOLTAICE” ÎNCEPE ÎN 5 MAI. CARE SUNT NOUTĂȚILE PROGRAMULUI?

0
326

Casa Verde Fotovoltaice începe pe data de 5 mai. Dar nu toți cei interesaţi să beneficieze de program se vor putea putea înscriere încă din prima zi. Programul va fi structurat pe regiuni şi fiecare va primi acces pentru înscrieri din două în două zile. O altă noutate a programului din acest an este că beneficiarii îşi pot alege singuri instalatorii cu care vor să colaboreze.

Regiunile vor afla săptămâna viitoare ordinea în care încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Și bugetul va fi diferit pe regiuni în acest an. 5 mai este ziua în care se deschide programul.

Bugetul de 2 miliarde ar ajunge pentru 80.000 de gospodării. Finanţarea va fi ca şi până acum, de 20.000 de lei, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu 10%.

Înscrierea presupune încărcarea în platformă a trei documente: actul de identitate, extrasul de carte funciară şi dovada că persoana respectivă nu are datorii la stat. După ce primesc confirmarea, beneficiarii trebuie să aleagă din lista instalatorilor autorizaţi unul care să execute lucrarea. Această prevedere e tot o noutate.

În paralel, ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pregăteşte un program prin care să acorde vouchere de 5.000 de euro celor care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice.

Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, a declarat ca se vor putea procura  echipamente pentru energie verde, panouri solare, pompe de căldură, baterii. Bugetul propus este de 500 de milioane de euro, peste 100.000 de gospodării vor fi beneficiare. Etapele ar fi următoarele: după înscriere, depunerea documentelor şi angajamentul de cofinanțare, beneficiarul va primi voucherul prin poștă. Acest tichet va ajunge la furnizorul de panouri fotovoltaice care își va primi banii de la stat doar după ce va încheia montajul. Programul ar putea începe în toamnă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 50 = 51