CULTURILE DE PORUMB ÎNLOCUITE, ÎN VIITOR CU CELE DE SORG

0
324

Seceta a afectat anul trecut mii de hectare de teren agricol din județul Buzău. În 2022, porumbul a fost compromis în procent de aproape 65 la sută, iar la floarea soarelui din cele peste 40 de mii de hectare însămânțate, aproape 23 de mii au fost distruse, ceea ce înseamnă un procent de peste 55 la sută. Este și motivul pentru care fermierii buzoieni afectați de lipsa precipitațiilor caută să înlocuiască porumbul cu altceva. Și au găsit o soluție… Sorgul, o cereală rezistentă la secetă.

Specialiștii spun că este probabil ca raportul culturilor agricole să se schimbe din cauza secetei pedologice. Spre exemplu, dacă înainte, în Buzău, doar în câteva zone existau culturi de sorg, acum, din cauza lipsei de apă, această plantă a devenit cultura viitorului, la nivelul întregului județ.

Sorgul se situează pe locul al cincilea în rândul celor mai cultivate cereale la nivel mondial și, datorită toleranței sale inerente la secetă, a sezonului scurt de cultivare și a costului relativ redus de producție, interesul pentru cultivarea sorgului este tot mai mare. Sorgului îi place căldura, necesitând o temperatură medie de cel puțin 25°C pentru a maximiza randamentul și se dezvoltă la temperaturi din timpul zilei de cel puțin 30°C, când multe alte culturi temperate încep să aibă dificultăți de adaptare. Reprezentanții Direcției Agricole Buzău spun însă că această tendință nu înseamnă că nu se va mai cultiva porumb, ci doar că suprafețele nu vor mai fi așa de mari.

Specialiștii spun că nu numai porumbul se va cultiva pe suprafețe mai reduse de acum înainte în județul Buzău. O soartă similară ar urma să aibă și floarea soarelui.

Șeful Direcției Agricole Buzău spune că de acum înainte paleta de culturi agricole va fi ,,mozaicată”, adică, nu vor mai exista doar culturi standard. Aceste schimbă nu sunt determinate doar de climă, ci și de unele reguli noi impuse de Ministerul Agriculturii, în baza unor directive europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =