CREȘTINII AU ASTĂZI DEZLEGARE LA PEȘTE. CÂT NE COSTĂ O MASĂ CU PEȘTE

0
199

Sâmbătă, 25 martie, creștinii au dezlegare la pește, iar depozitele importatorilor s-au pregătit intens, în speranța unui volum crescut de vânzări.

Din nefericire – spun cei mai importanți furnizori – prețurile pieței interne au atins un vârf absolut. Cel mai mult s-au scumpit somonul și păstrăvul, care sunt printre cele mai dorite specii de pește.

Un kilogram de păstrăv costă 45 de lei, cu 22 de lei mai mult față de acum doi ani.

Un kilogram de somon a ajuns 90 de lei, deși în 2021 era 40 de lei.

Surprinzător, și-au păstrat neschimbat prețul tocmai crustaceele, considerate un lux, în special homarul.

Săptămâna cu Buna Vestire din postul Paștelui aduce, dintotdeauna, un vârf de comenzi, inclusiv pentru fructe de mare. Doar că, în acest an, și pescăriile, și magazinele online sunt prinse într-un val de scumpiri.

Din 2015 și până în prezent, în România, prețurile au crescut în acest interval cu peste 50%. Inițial, eram sub media prețurilor din Uniunea Europeană, însă distanța s-a mărit, pe măsură ce a crescut și proporția de pește importat, față de ce producem și pescuim local.

Scumpirea galopantă a apărut în 2021, când nu numai media europeană, ci și prețurile din Grecia, Portugalia, Spania și Islanda rămân mult în urmă. Deloc întâmplător, acestea sunt zonele de unde România importă zeci de mii de tone anual. Ca să-și protejeze consumatorii proprii, producătorii de acolo au transferat practic toate costurile suplimentare către clienți din țările unde trimit capturile.

Culmea este că, deocamdată, consumul rămâne constant la 9,5 kilograme pe an. Probabil – explică importatorii – pentru că și carnea de pasăre, de vită și porc s-a scumpit cu un procent similar.

Persoanele care țin post mai au dezlegare la pește pe 9 aprilie, de Florii, cu o săptămână înainte de Paște.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =