DR. DANIEL COSTACHE, MANAGER MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU:,,Anul 2023 se anunță unul bogat în evenimente culturale și experiențe muzeale”

0
318

Muzeul Județean Buzău, principala instituție muzeală din județul nostru, cu sediul actual în clădirea fostului liceu normal de fete construită în anul 1920, a demonstrat an de an că prin programele, expozițiile și activitățile sale a ajuns în atenția țării și chiar a lumii. Dacă anul trecut,  tezaurul de la Pietroasele a ajuns în Danemarca, o expoziție desfășurată sub egida Casei Regale, pentru 2023, și-au anunțat intenția de a colabora cu Muzeul Județean Buzău, instituții administrative și culturale din Regatul Belgiei, Italia și Regatul Spaniei. Prin intermediul parteneriatelor cu Muzeul Național de Istorie a României din București și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, instituția buzoiană va fi prezentă cu exponate la mari expoziții din Statele Unite ale Americii, Canada și Regatul Danemarcei. Surprizele nu se opresc însă aici. Mai multe veți putea afla de la dr. Daniel Costache, managerul Muzeului Județean Buzău.

Reporter: Ne aflăm în luna iubirii și evident că vine și întrebarea cum va fi întâmpinat Dragobetele la Muzeul Județean? Adică …ce surprize ați pregătit pentru buzoieni?

Daniel Costache: Analizele realizate pe baza datelor colectate din anii trecuți ne-au demonstrat că unul dintre programele de succes ale Muzeului Județean Buzău este ,,Dragobete vs Sfântul Valentin”. Din acest motiv, acesta va continua și în anul 2023, an în care a ajuns la ediția a VIII-a. Este vorba despre un ansamblu de activități culturale pe care îl pregătim cu ocazia sărbătorii Dragobetelui, pe 24 februarie, și care are o adresabilitate foarte largă. An de an am redimensionat programul oferind publicului nostru bucuria de a lua parte la expoziții tematice, concerte și alte evenimente muzeale.

Ce este drept, încă din anul 2021, acest eveniment a migrat către Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, muzeu pe care l-am redeschis publicului într-o nouă formă și într-un nou concept expozițional în luna iulie a anului 2020, după un deceniu de la închiderea expoziției de bază. Concret, este vorba în acest an despre un proiect cultural cu desfășurare în două zile, 24 și respectiv 25 februarie. Pe data de 24 februarie începând cu ora 11.00 pe terasa casei în care funcționează muzeul de etnografie va concerta orchestra Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău, sub bagheta dirijorului profesor Florentin Boroghină, moment care marchează totodată și reluarea programului anual ,,Keeping the exhibition alive”, ajuns la cea de-a V-a ediție. Pe data de 25 februarie, a doua zi, avem onoarea de a vernisa expoziția de artă textilă,,Formele gândului”, semnată Nicoleta Bică Bucșaru, curatoriată de Daniela Frumușanu și unde invitat va fi criticul de artă Ana Amelia Dincă.

Legat de acest program al Muzeului Județean Buzău cred că este bine de menționat că, cel puțin la nivel de comunitate locală, am putut observa o creștere a interesului atât pentru sărbătorirea Dragobetelui, cât și o schimbare de optică în ceea ce privește paradigmele sociale comun acceptate în ceea ce privește sărbătoarea Sfântului Valentin.

Rep.: Urmează o altă lună care, cel puțin în prima parte, este dedicată femeii. Așadar cu ce suprize vine Muzeul Județean pentru vizitatori?

D.C.: Luna martie este o lună pe care, de tradiție, Muzeul Județean Buzău o începe cu programul ,,Zilele Femeii la Muzeul Județean”, de asemenea, un program cultural de excepție. Și în acest an am pregătit expoziții, ateliere și chiar o conferință-concert, un concept complet nou, dezvoltat în parteneriat cu Muzeul Național ”George Enescu” din București. Așadar este vorba despre expoziția ,,Sensuri”, expoziție de artă cu lucrări semnate de artiștii plastici Mihai Hlihor, Georgeta Hlihor și Daniela Frumușanu, expoziție ce va fi vernisată pe data de 03 martie 2023 la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă.

Tot la sediul central al muzeului sâmbătă, pe 4 martie, la ora 11.00 va avea loc în sala Amfiteatru o programul ,,Enescu pe înțelesul tuturor – Concert- conferință-expoziție”, susținut de baritonul Ștefan Ignat. În cadrul aceluiași program vor mai fi organizate două ateliere, ambele la Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, atelier de împâslire, în cadrul căruia participanții vor putea deprinde tehnica antică a împâslirii lânii, precum și un atelier de confecționat mărțișoare tradiționale, coordonat de meșterii populari din cadrul AMPA Buzău (n.red. Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor). Accesul la toate aceste evenimente va fi gratuit.

Rep.: Pentru când aveți planificată redeschiderea șantierelor arheologice din județul Buzău?

D.C.: Ca în fiecare an, Planul de activități al Muzeului Județean Buzău cuprinde și activitatea de cercetare arheologică pe șantierele sistematice de pe teritoriul județului nostru. De tradiție, acestea sunt programate a fi începute la finele lunii mai, începutul lunii iunie, iar primele cercetări sistematice anuale se fac pe situl de la Târcov-Piatra cu Lilieci, din comuna Pârscov. Pentru acest sit avem alocate circa patru săptămâni de cercetare de teren. Cercetările sistematice vor continua toată vara și cu siguranță și în primele luni de toamnă, fiind planificate săpături pe teritoriile comunelor Vernești, Pietroasele, Podgoria și Lipia. Trebuie spus însă și faptul că planificarea inițială poate suferi modificări mai mari sau mai mici în funcție de relațiile contractuale pe care muzeul le dezvoltă în zona prestărilor de servicii de interes arheologic, de condițiile meteorologice, precum și de proiectele de cercetare în care sunt implicați specialiștii instituției noastre.

Rep.: Ce planuri aveți pentru 2023? Spre exemplu, anul trecut am avut parte de o serie de premiere atât la nivelul județului nostru, cât și la nivelul țării și chiar peste granițele României…Așadar, ce surprize ne mai pregătiți?

D.C.: Anul 2023 va însemna, în primul rând, dezvoltarea instituției muzeului sub toate aspectele, în interesul patrimoniului cultural național administrat, precum și în interesul publicului muzeal. Cred că am dovedit că Muzeul Județean Buzău este o instituție solidă, consolidată și cu putere de acțiune în zona de protejare, conservare, cercetare și restaurare a patrimoniului. Mai mult, prin implicarea în acțiuni de mare impact social, prin susținerea unor acțiuni sportive, dar și prin proiecte expoziționale de mare impact, muzeul a dovedit o capacitate administrativă sporită.

Din punct de vedere al programelor de cercetare avem în vedere extinderea cercetării arheologice, atât la nivelul județului, cât și la nivel național, specialiștii muzeului fiind solicitați să facă parte din colective de cercetare din alte județe. De asemenea va fi observată și o extindere a cercetării istorice și a celei etnografice, mai ales că potențialul instituției în această direcție s-a consolidat foarte mult în ultimii ani.

Acțiunile de modernizare ale laboratoarelor de restaurare, ale depozitelor arheologice de la bazele externe, precum și implementarea programului ,,SmartMuseum” au întărit și mai mult instituția în legătură cu activitățile specifice. În ceea ce privește programul anual de conservare și restaurare alături de activitățile curente avem în vedere restaurarea în cadrul unor laboratoare externe a colecției de carte cu valoare bibliofilă, carte de sec. XVII și XVIII care nu a fost până în prezent supusă unor asemenea intervenții.

Și dacă ne gândim la faptul că în ultimii ani am procedat la restaurarea unor piese de patrimoniu precum Porțile Mănăstirii Bradu, jilțul lui Alexandru Marghiloman, spada din bronz de la Vernești și altele constatăm că această abordare este una cu un impact benefic asupra patrimoniului extrem de mare.

Laboratorul de Restaurare al Muzeului Județean Buzău va continua totodată să deservească patrimoniul cultural administrat de instituție la capacitate maximă, mai ales că în ultimii ani au fost realizate importante investiții în zona de mobilier și aparatură de specialitate de înaltă performanță.

Programul de valorificare muzeală cuprinde și în acest an organizarea de expoziții – eveniment, multe dintre ele fiind deja stabilite în agenda noastră încă de la finele anului trecut. Este vorba despre expoziții de arheologie, istorie și artă. În momentul de față știm că vom avea colaborări cu mai mulți colecționari de artă din țară și din străinătate, și că vom expune lucrări de mare valoare, printre care sculpturi, tapiserie și linogravură Dali și Picasso.

În cadrul acestui program vor fi organizate și activitățile culturale din cadrul proiectului ,,Noaptea Muzeelor Europene” unde, ca de fiecare dată în ultimii ani, vom colabora cu o ambasadă în cadrul a ceea ce numim Escapadă culturală internațională nocturnă, program ajuns la ed. a IV-a. În ceea ce privește expozițiile internaționale în cadrul cărora Muzeul Județean Buzău este partener, expoziții care au adus mari beneficii atât instituției, cât și în zona de dezvoltare a turismului cultural județean, pe parcursul anului 2023 și-au anunțat intenția de a colabora cu muzeul nostru instituții administrative și culturale din Regatul Belgiei, Italia și Regatul Spaniei, cu mențiunea că prin intermediul parteneriatelor cu Muzeul Național de Istorie a României din București și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj suntem prezenți cu exponate la mari expoziții din Statele Unite ale Americii, Canada și Regatul Danemarcei.

În cadrul programului administrativ vom continua ,,SmartMuseum” – programul anual de introducere a noilor tehnologii în limbajul muzeal, vom continua activitatea de dezvoltare și modernizare a instituției din punct de vedere investițional. Activitățile de remodelare vizuală a Muzeului în aer liber ”Tabăra Măgura” din anul 2022 vor fi continuate prin programul de revitalizare al acestui important obiectiv turistic, unde pentru anul trecut am înregistrat peste 150.000 de vizitatori.

Pentru anul 2023 ne-am propus să modernizăm expoziția de bază din cadrul Casei Memoriale ”Vasile Voiculescu” de la Pârscov, nu înainte de a interveni asupra imobilului monument istoric. Discuțiile pe care le-am avut cu președintele Consiliului Județean Buzău, domnul Petre Emanoil Neagu, pe această temă au fost promițătoare în acest sens. Așadar și anul 2023 se anunță un an bogat în evenimente culturale și experiențe muzeale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 13