MAI MULTE SOȚII DECÂT SOȚI

0
264

În județul Buzău sunt mai multe femei căsătorite decât bărbați. Nu este o greșeală, ci așa arată datele preliminare ale recensământului, potrivit cărora jumătate dintre buzoieni sunt, în prezent, căsătoriți. Mai exact, sunt căsătoriţi 100,1 mii bărbaţi şi 103,1 mii femei. De ce sunt, însă, căsătorite mai multe femei decât bărbaţi, atât timp cât mariajul presupune un cuplu? Specialiștii în domeniu au o explicație.

Datele atestă, pe de-o parte, migrarea bărbaților în alte județe și chiar în străinătate, pentru a-și găsi un loc de muncă. Pe de altă parte, există și situații în care soția recenzată este măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România.

Datele făcute publice recent de Institutul Național de Statistică privind ultimul recensământ al populației arată că aproape jumătate din populaţia rezidentă a României (47,9%) este căsătorită. Astfel, sunt căsătoriţi 4.495.500 de bărbaţi şi 4.629.700 de femei, ceea ce înseamnă că, la nivel de țară, am avea cu vreo 135.000 mai multe femei măritate decât bărbaţi însuraţi.

În utimele decenii, familia românească a evoluat destul de mult, de la modelul eminamente tradiţional către familia (post)modernă mai democratică în interior şi mai deschisă cultural spre exterior. De asemenea, a crescut vârsta medie la prima căsătorie a femeii, dar a apărut şi fenomenul de „amânare a căsătoriei”, ori a naşterii copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =