MAI PUȚINE BUCATE PE MASA DE CRĂCIUN

0
184

Denumită și luna cadourilor, decembrie a venit, mai întâi, cu scumpiri. Între datele oficiale, care prezintă media prețurilor produselor, și prețurile de la raft este o diferență semnificativă. O creștere în unele cazuri și de 3-4 ori. Masa de Crăciun va fi mai săracă anul acesta pentru mulți români, nevoiți să renunțe la o parte dintre produsele tradiționale sau să pună pe masă mai puțin, din cauza scumpirilor.

Inflația anunțată de INS în luna noiembrie, comparată cu perioada similară a anului trecut, a fost de aproape 17%. Pentru că nu pot evita impactul prețurilor, oamenii sunt nevoiți să taie din cheltuieli.

Produsele de bază au înregistrat creșterile cele mai mari. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, zahărul este cu 60% mai scump. Urmează în topul scumpirilor untul, uleiul, cartofii, făina și laptele. Exact produsele esențiale, indiferent de comportamentul de consum. Economiștii susțin că inflația reală, resimțită diferit de consumatorul final, poate fi în medie peste 40%.

Banca Națională a României prognozează o scădere de aproximativ 5 procente anul viitor și una sub 10% abia în 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 80 = 85