ECHIPAREA MAȘINILOR CU ANVELOPE DE IARNĂ

0
211

Vremea care se răceşte de la o zi la alta i-a convins pe mulţi şoferi să schimbe anvelopele mașinilor. Service-urile sunt deja aglomerate, iar unele au şi liste de aşteptare. Dacă aveţi nevoie de anvelope noi, trebuie să ştiţi că acestea s-au scumpit chiar şi cu 25% faţă de anii trecuţi. Variantele second-hand sunt respinse de specialişti. Registrul Auto Român reamintește șoferilor că obligativitatea echipării mașinilor cu anvelope de iarnă nu depinde de o dată anume din calendar. Regula se aplică în momentul în care pe drumurile publice există zăpadă, gheață sau polei.

Deși în propunerea legislativă inițială, din 2010, a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie,  ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte,  iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal a fost adaptat  la condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă atunci cand  circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Mai mult decât atât,  specialiștii spun că atunci când temperatura scade sub 7 grade, materialul de cauciuc folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească, reducându-se astfel aderența cauciucurilor. În concluzie, deși cerința legii este echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, specialiștii recomandă ca sub temperaturi de 7 grade Celsius să fie folosite anvelope de iarnă chiar și pentru rularea pe asfalt uscat.

Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S, în traducere noroi și zăpadă, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. Reprezentanții RAR menționează că denumirea ”all seasons” este una comercială și că șoferii trebuie să verifice anul fabricării  și adâncimea profilului. Lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei, dar poate atrage și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + = 14