AL DOILEA JOB, PENTRU A FACE FAȚĂ SCUMPIRILOR

0
231

Valul de scumpiri din ultima perioadă a creat dezechilibre și pe piața muncii, spun specialiștii în resurse umane. Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare, mare parte dintre angajații români apelează la un al doilea loc de muncă pentru a face față cheltuielilor. Tendința a început din pandemie, atunci când oamenii au muncit mai mult de acasă și, astfel, și-au dezvoltat capacitatea de a lucra mai mult de opt ore pe zi.

După toate schimbările din anii precedenți, cei mai mulți dintre angajații români, un procent de peste 25%, s-au concentrat în acest an pe creșterea veniturilor pentru a face față scumpirilor.Practic și-au găsit un al doilea loc de muncă sau au început diferite proiecte pe cont propriu. Sunt și salariați care au avansat în cadrul companiei unde lucrează și astfel și-au rotunjit veniturile.

Cât despre demisie, foarte puțini iau în calcul să își schimbe angajatorul în noul context economic. În România, potrivit datelor oficiale, din cei peste 5,5 milioane de angajați, aproximativ 500.000 au un al doilea loc de muncă. Cei mai mulți lucrează în domenii precum marketing, contabilitate, comunicare sau IT. Cei din urmă, spun specialiștii, au început să lucreze inclusiv pentru companii străine deși locuiesc în România.

Întrebați ce li se pare cel mai greu atunci când au două joburi, 6 din 10 menționează păstrarea unui echilibru între viața personală și profesională. Pentru un sfert dintre participanți este dificil să-și gestioneze timpul dedicat muncii, iar 10% spun că este foarte complicat să performeze în ambele locuri. 6,7% nu ar putea să aibă două joburi în paralel dacă nu ar mai putea lucra de acasă. 8,5% dintre respondenți nu iau în calcul sub nicio formă varianta de a rămâne cu un singur job.

Cei mai dezavantajați  angajați sunt cei  plătiți la nivelul salariului minim pe economie, și care de cele mai multe ori au program fix și nu pot lucra de acasă. Potrivit datelor de la ministerul Muncii, în România sunt peste 1,2 milioane de români care au salariu între 2.550 și 3.000 de lei brut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =