MAI MULTE DREPTURI PENTRU SALARIAȚI

0
244

Asta prevede noua lege  pentru modificarea şi completarea Codului muncii şi a Codului administrativ, care a fost promulgat ieri de presedintele  Klaus Iohannis. Noul act normativ vine în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene. Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator.

Legea stipulează că angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate. Neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile va fi sancţionată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. De asemenea, salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident.

În această situație angajatul trebuie să informeze în prealabil angajatorul  și să recupereze apoi întreaga perioada cât a lipsit. O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului, fără ca acesta să fie condiționat de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului.

Între articolele noi la Codul administrativ se numără și cel care prevede că raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici se pot exercita şi în regim de telemuncă, precum şi în regim de muncă la domiciliu. Durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi care pot fi realizate în regim de telemuncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

75 + = 78