ROMÂNII ÎNCEP SĂ ECONOMISEASCĂ ENERGIE ELECTRICĂ

0
216
Sursa foto: moneysavingexpert.com

Facturile în creștere la energie determină tot mai mulți români să facă economie. La nivelul instituțiilor de stat se iau măsuri punctuale, însă România nu are deocamdată un plan coordonat de reducere a consumului. Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să reducă consumul cu 5% la orele de vârf, iar oficialii europeni sunt așteptați cu normele de aplicare a acestei directive.

Chiar și fără măsuri stricte de economisire, mulți români au început să facă economie, de teama unor facturi mari, pe care nu ar putea să le plătească. Așa că cei mai mulți  folosesc mai puțin electronicele și electrocasnicele din locuințe și chiar le scot din priză atunci când nu le utilizează.

Sunt câțiva pași pe care îi poate face fiecare dintre noi pentru a reduce presiunea facturilor mari. În primul rând trebuie să învețe să fie conștienți de cât consumă, să-și verifice facturile și să comunice indexul la timp. Electrocasnicele nu consumă curent doar când sunt folosite, ci și când sunt în stand-by, adăugând kilowați pe facturile la energia electrică.

Conform experților în energie, dispozitivele uitate în priză consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o, dacă ar funcţiona. Cel mai la îndemână exemplu, televizorul, care stă în aproape toate casele tot timpul în priză, consumă anual între 48 și 72 kilowați.

Așa că ar fi bine să ne amintim să îl scoatem din priză noaptea sau atunci când lipsim de acasă mai multe zile. Măsuri de economisire au fost anunțate și de câteva dintre instituțiile statului. La Palatul Parlamentului, iluminatul exterior va fi redus cu 50%, iar la Guvern, iluminatul clădirii se va stinge la miezul nopţii. Președintele Klaus Iohannis sugerează că n-ar fi rău să aibă și România o strategie coordonată.

Alte state europene au venit cu măsuri clare. În Franța, locuințele și birourile vor fi încălzite la o temperatură maximă de 19 grade, nu va exista apă caldă în clădirile publice, iar temperatura din piscine și săli de sport va fi redusă. În Spania, luminile din vitrinele magazinelor să fie stinse după ora 22:00, iar Germania a oprit iluminatul monumentelor și clădirilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 5 = 15