PLATFORMA DE ACORDARE A COMPENSAȚIILOR, GATA SĂPTĂMÂNA VIITOARE

0
248

Platforma prin care cetățenii din Republica Moldova vor putea obține sprijin financiar de la stat, compensatii.gov.md,  va fi lansată la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci va fi definitivat Regulamentul programului în urma unor consultări publice cu experţii. Autorităţile din Republica Moldova speră ca mecanismul să-i ajute pe cetăţeni să treacă cu bine peste iarnă.

Sistemul elaborat de Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale este pe ultima sută de metri. Mecanismul prevede şapte paşi de acordare a categoriei de vulnerabilitate. Solicitanţii se vor putea înregistra o singură dată şi vor putea opera modificări la cererea depusă online doar în primele cinci zile. Persoanelor care nu se vor înregistra li se va atribui automat categoria medie de vulnerabilitate. Sistemul nu va putea fi fentat, deoarece datele vor fi analizate de Inspecția Socială, care are toate instrumentele necesare pentru a interveni în astfel de cazuri.

Totuşi, autorităţile mizează pe onestitatea cetăţenilor. Şi experţii consultaţi în elaborarea mecanismului speră că sistemul va asigura o echitate socială.Fondul total de compensații pentru perioada rece a anului este de peste 5 miliarde de lei, iar o bună parte a banilor vin din donaţii. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca Germania va veni cu un ajutor suplimentar de 40 de milioane de euro. De asemenea, de la  Uniunea Europeană, sunt alocate alte  75 de milioane de euro, iar un ajutor ar putea veni si din partea Frantei.

După lansarea site-ului compensatii.gov.md, cetățenii vor trebui să completeze un formular, iar în baza datelor indicate se va calcula gradul de vulnerabilitate energetică şi va fi stabilită suma compensațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 + = 49