SALARIUL MINIM ȘI PENSIILE, MAI MARI DE LA ANUL

0
204

Salariul minim și pensiile vor crește de la anul. Potrivit unor surse guvernamentale,  de la 1 ianuarie 2023, salariul minim ar ajunge la 3.000 de lei brut, iar pensiile ar urma să crească  tot de la  anul cu maximum 11%, în funcție de buget. Salariul minim brut în România este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că salariul net pe care îl primește un angajat este de 1.524 de lei. Dacă salariul minim va ajunge la 3.000 de lei, așa cum se discută, atunci salariul net ar fi 1.774 de lei.

Pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii în luna iulie. Legea spune că, în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021, ceea ce ar însemna o creștere de 5,1%. Decizia în privința creșterii salariului minim brut vine ca urmare a faptului că Parlamentul European a hotărât ca toate țările membre să le asigure un trai decent cetățenilor care au venitul minim.

Majorarea pensiilor vine ca urmare a jaloanelor din PNRR. Chiar și așa, majorările nu vor ține pasul cu inflația, care depășește deja 15%. Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ministerul Finanțelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor și astfel să fie supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.

Ciucă a menţionat că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei. Și președintele Klaus Iohannis declarase anterior, că le-a transmis liderilor coaliției să găsească soluții pentru majorarea pensiilor și salariilor, care să vină ca o compensare rezonabilă pentru creșterile de prețuri și inflație.

O treime dintre angajaţii din zona privată se încadrează la salariul minim, ceea ce înseamnă peste 1,5 milioane de români. România se află pe locuri codașe între țările Uniunii Europene în ceea ce privește salariul minim pe economie în termen brut, în valoare de 2550 de lei, adică 515 euro, iar sub noi  se află Bulgaria, unde salariul minim brut este de 332 de euro, dar și Letonia  cu un salariu minim de 500 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + = 26