FACTURILE LA ENERGIE, CALCULATE LA CONSUMUL ACTUAL

0
218

Facturile la energie electrică din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, și nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în ordonanța care plafonează prețurile la energie. Senatorii au votat  mai multe modificări, astfel că cei care anul trecut au avut consum mai mare de 300 de kwh, dar vor să economisească acum, să fie încurajați prin preț plafonat.

Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract. A apărut însă și o excepție: în cazul depășirii acestui prag, furnizorii vor lua în calcul și consumul mediu de anul trecut și vor factura primii 255 de kwh la preț plafonat, dacă anul trecut consumul a fost mai mic de 300 de kwh.

Dacă o familie are un consum mai mare de energie electrică într-o lună, de 310 kwh de exemplu, dar anul trecut consumul mediu lunar a fost sub pragul de 300 de kwh, va plăti 80 de bani pe kwh pentru primii 255 de kwh, iar pentru diferența până la 310, adică 55 de kwh, la prețul din contract, care poate fi și de 4 lei. În acest caz, factura ar ajunge la 424 de lei. Dacă și anul trecut consumul mediu lunar a fost tot peste 300 de kwh, factura va fi calculată la prețul din contract pentru toată cantitatea consumată și va ajunge la 1.200 de lei.

Prin noua modificare, adică facturarea la consumul actual, oamenii sunt încurajați să economisească acum, pentru a se încadra în plafon. Parlamentarii au introdus și alte excepții. Vor plăti 0,68 de lei pe kwh pentru tot consumul și familiile cu trei copii care urmează o formă de învățământ, dar și cei care au în casă echipamente medicale.

Pe lângă sprijinul acordat pentru consumatorii casnici, vor avea parte de preț plafonat la 1 leu pe kwh, pentru 85% din consumul lunar IMM-urile, bisericile, spitalele, firmele din industria alimentară sau farmaciile, conform propunerilor parlamentarilor. Românii vor beneficia de compensarea prețului la energie și gaze naturale, până la 31 august anul viitor. Actul normativ a fost adoptat în Senat, dar pentru a intra în vigoare trebuie să treacă și de votul din Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 11 = 16