VIAȚA ÎN ROMÂNIA, TOT MAI SCUMPĂ

0
368

Nu mai este pentru nimeni o surpriză că viața în România a devenit tot mai scumpă, iar Institutul Național de Statistică o  confirmă cu ultimele cifre privind scumpirile din ultimul an.

Alimentele, mărfurile și serviciile au prețuri din ce în ce mai mari față de 2021.

Inflația bate un nou record. Rată anuală a inflaţiei a ajuns la 15,3% în luna august a acestui an, de la 14,96%  cât era în iulie.

Inflaţia ar fi fost şi mai mare dacă Banca Națională nu ar fi majorat dobânda cheie, în mai multe rânduri.

Scumpirile din energie se reflectă tot mai mult în prețurile alimentelor. În magazine, mâncarea s-a scumpit în medie cu 18% în luna august, față de anul trecut, potrivit datelor INS.

Sunt produse care s-au scumpit însă mult mai mult: cu aproximativ 50% cartofii și uleiul. Făina, mălaiul și zahărul au prețuri mai mari cu peste 30%, pâinea s-a scumpit cu 25%, iar un plus de  peste 20 de procente se înregistrează și la alte alimente de bază, cum ar fi laptele, brânza și ouăle.

Gazele naturale sunt însă în topul scumpirilor, cu un preț mai mare cu peste 70%. Deși prețul benzinei și cel al motorinei nu au mai crescut în ultima perioadă, față de vara trecută carburanții sunt mai scumpi cu peste 30%. Și biletele de avion înregistrează un plus de peste 33 de procente.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9% și  la transportul rutier cu 0,15%.

Vestea proastă este că scumpirile nu se vor opri aici. Abia la finalul anului se mai potolesc și mai accentuat anul viitor, potrivit prognozei BNR, însă totul depinde de ce se întâmplă pe piaţa de energie.

Institutul Național de Statistică calculează inflația în funcție de prețurile a sute de produse, iar fiecare are un punctaj care reflectă cât de mult este consumat de români. Cum coșul de cumpărături diferă de la o persoană la altă, inflația resimțită de mulți e mai mare.

Atâta vreme cât în coșul de consum bunurile alimentare înseamnă peste 60% în România, rată resimțită a inflației de către români este undeva peste 20%. Și cei care caută produse de calitate, cu preț mai mare, spun că au observat scumpiri accentuate.

Pe de altă parte, potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a crescut în iulie cu doar 12 procente, sub rată inflației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here