ROMÂNII PREVĂD O CRIZĂ ECONOMICĂ DE AMPLOARE

0
236

Aproape trei sferturi dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% nu văd posibil acest lucru. Un sondaj realizat de Avangarde arată și că 20 la sută dintre românii intervievați nu pot aprecia ce se va întâmpla. Potrivit studiului, inflația îi îngrijorează în primul rând pe români, abia apoi criza energetică provocată de Rusia, criza alimentară și creșterea ratelor la bănci.

67% dintre cei intervievați au spus că au redus consumul în ultimele luni, pe fondul scumpirilor, în timp ce 20% nu au făcut acest lucru. Cei mai mulți au tăiat de la alimente, bunuri necesare în gospodărie și îmbrăcăminte. Potrivit aceluiaşi sondaj, principalul motiv de îngrijorare pentru jumătate din ei îl reprezintă inflaţia. Însă, nu este singurul aspect care îi sperie pe oameni.

Și creșterea ratelor la bănci este o povară pentru o zecime dintre români. Dar și criza alimentară îi afectează pe 15 la sută dintre ei, iar criza energetică provocată de Rusia este în opinia a 17 la sută dintre ei o problemă. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți români caută în această perioadă moduri prin care să reducă din consumul casnic.

68 la sută din oameni spun că au investit sau vor investi în aparatură mai performantă și doar 15 la sută spun că nu vor face asta. 36% dintre cei care folosesc încălzirea pe gaze spun că iau în calcul să investească în sisteme alternative de încălzire de teama creșterii facturilor la gaz. Un alt aspect al sondajului analizează cum își împart românii banii.

Astfel, o treime dintre participanții la acest sondaj declară că nu mai reusesc să pună bani deoparte, în timp ce o altă treime economisește mai puțin decât anul trecut. Totodată, doar 10 la suta declară că pun mai mulți bani deoparte comparativ cu anul precedent. Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 24 – 30 august, pe un eșantion de 880 de persoane, prin interviuri telefonice,  iar marja de eroare este de + minus 3.2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

65 + = 75