ÎN FEBRA CUMPĂRĂTURILOR PENTRU ȘCOALĂ

0
307

Noul an școlar se apropie cu pași repezi, iar elevii sunt nerăbdători să își revadă profesorii și colegii. Până atunci însă, părinții sunt în febra achiziționării de rechizite, uniforme școlare și ghiozdane. Un studiu realizat recent arată că peste o treime  dintre părinţi se aşteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât în urmă cu un an pentru rechizite. Specialiștii spun însă că bugetul alocat de părinți pentru inceperea scolii va urca, anul acesta, cu 8%. Cele mai căutate sunt ghiozdanele, stilourile, pixurile și obiectele de îmbrăcăminte.

Prețul unui ghiozdan pornește de la câteva zeci de lei și ajunge până la câteva sute. Caietele costă, în medie, câteva zeci de lei, iar un penar complet echipat trece de 60 de lei. La toate acestea se adaugă hainele și încălțămintea. Conform estimărilor, o familie alocă între 500 și 700 de lei în această toamnă.Înainte de a pleca la cumpărături părinții ar trebui să își întocmească o  listă detaliată pe care să se regăsească tot ceea ce trebuie cumpărat pentru începerea noului an şcolar.

Procedând astfel, nu rişti ca în momentul în care te afli în faţa rafturilor magazinelor să arunci în coş tot ce ţi se pare că ar fi util la orele copilului. Bugetul alocat cumpărăturilor pentru şcoală este la fel de important. Stabilind clar nişte limite financiare nu vei risca să te trezeşti pe la mijlocul sesiunii de cumparaturi cu resursele deja terminate. În cazul în care ai o perioadă aglomerată la serviciu şi mersul la cumpărături ţi-ar îngreuna şi mai mult programul zilnic, optează pentru cumpărăturile on-line.

Dacă alegeți să mergeți în magazine, evitați pe cât posibil orele de vârf. În acest fel scăpați de aglomerația dintre rafturi, dar și de riscul de a va trezi în față cu stocuri epuizate. Și nu în ultimul rând, atunci când mergeți la cumpărături fiți atenți la ce produse cumpărați. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat în această perioadă mai multe acțiuni de verificare și vine cu o serie de recomandări.

Este foarte important să achiziționați atât produsele textile, cât și rechizitele numai din magazine și raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare-factură, bon fiscal, chitanță fiscală, de care veți avea nevoie în cazul depunerii unei reclamații. Acordați o atenție deosebită la achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preț este exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.

În ceea ce privește rechizitele, ghiozdanele sau rucsacurile trebuie să fie însoțite de elemente de identificare și caracterizare traduse în limba română, respectiv denumire producător/importator sau distribuitor și adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziție sau instrucțiuni de întreținere, după caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 52