SCHIMBĂRI MAJORE PE PIAȚA MUNCII

0
295
Sursa foto: ziare.com

Ultimii doi ani ani au adus schimbări pe piața muncii. Angajații români și-au schimbat mentalitatea atunci când sunt nemulțumiți de locul de muncă, iar acest lucru se vede cel mai bine în cifre. Cinci din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie de recrutare. Mare parte dintre ei au plecat pentru salariu mai mare, iar în pandemie s-au reorientat către spitale, ca să fie feriți de valurile de concedieri.

Anii de pandemie, în care mulți dintre români și-au simțit locurile de muncă amenințate le-a schimbat comportamentul. Mulți au învățat să spună stop și să își caute un loc de muncă mai bine plătit sau mai sigur. Acest lucru a creat fluctuații majore pe piața muncii, situație pe care analiștii o prevăd și pentru perioada următoare. Specialiștii în recrutare spun că fluctuația vine dinspre candidați. Motivul principal ar fi un salariu mai mare, inflația tot mai crescută făcându-i să se gândească  mai mult la ceea ce înseamnă veniturile lunare. Tot ca noutate, în  alegerea unui nou job, angajații se îndreaptă spre zona de muncă de acasă, 21% dintre români și-ar dori de la un loc de muncă posibilitatea de a munci de acasă.

Rezultatele studiului  arată că 40% dintre cei care și-au schimbat jobul în ultimii doi ani au căutat un salariu mai mare. Alții au plecat pentru că erau deranjați de sarcinile suplimentare pe care le primeau pe fondul unui val de disponibilizări. Acum, mulți angajați se gândesc să își schimbe din nou locul de muncă. 35% dintre respondenți își caută în mod activ un nou loc de muncă și aplică la joburile nou apărute în piață, 44% urmăresc ce poziții scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică, deocamdată. Doar 21% sunt complet mulțumiți de locul de muncă pe care îl au în prezent.

Nivelul de mulțumire al angajaților din turism este redus și asta pentru că salariile sunt totuși la nivel redus, printre cele mai mici din economie. Circa 65% dintre angajații români apelează la platformele de recrutare on-line pentru a identifica noi oportunități profesionale. Dintre respondenți, 33% au declarat că se preocupă constant să-și mențină CV-ul la zi pentru a-și crește șansele de a fi contactați și când nu caută activ. Doi candidaţi români din trei aplică online când vor un job nou, iar  71% vor să ştie salariul şi beneficiile extra-salariale. Sondajul a fost efectuat în perioada iunie – iulie pe un eșantion de 1.392 utilizatori de internet din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 75