MĂSURI ANTICANICULĂ

0
261

Valul de căldură, care a cuprins de câteva zile Europa, ajunge și în România.  Meteorologii au emis coduri galbene și portocalii de vreme extraordinar de încinsă. Se așteaptă ca termometrele să arate la umbră, la acest sfârșit de săptamână, chiar și 40 de grade în vestul și sudul țării,  ceea ce înseamnă valori resimțite de  44 spre 45 de grade.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Departamentului pentru Situații de Urgență înființarea unei celule de criză care să monitorizeze efectele produse de temperaturile ridicate. Șeful CNSU, Raed Arafat, a anunțat aseară un set de măsuri anticaniculă, ce vor rămâne valabile în următoarea perioadă, în situația în care vor mai apărea coduri galbene, portocalii sau chiar roșii de caniculă.

Printre acestea se numără adaptarea programului de lucru, prin  limitarea activităților în aer liber, amenajarea de  corturi cu apă potabilă distribuită gratuit, dar și de acordare a primului ajutor. De asemenea, se recomandă evitarea sub orice formă a aprinderii focului în orice zonă, care poate să ducă la extinderea unui incendiu, care să necesite intervenția pompierilor.

În acest sens, autoritățile vor intensifica acțiunile de supraveghere a zonelor forestiere frecventate de turiști.
Pentru populație se recomandă  evitarea deplasărilor și alternarea zonelor expuse caniculei, cu spațiile cu aer condiționat, mai ales pentru persoanele în vârstă, evitarea expunerii la soare între orele 11-18, pe categorii de persoane cu risc, asigurarea hidratării și evitarea consumului de alcool.

Și Compania de Drumuri a anunţat primele măsuri împotriva caniculei. Pe anumite sectoare de drum afectate de valul de căldură se vor impune  restricții de tonaj și de circulație. La temperaturi ale aerului de 40-42 de grade, la nivelul asfaltului se poate ajunge și la 70-80 de grade.

În ceea ce privește localitățile în care apa a fost raționalizată sau în care apa nu este accesibilă, IGSU va asigura sprijinul la nevoie pentru apă menajeră, prin intermediul pompierilor, însă nu pentru apă potabilă. Furnizarea apei potabile rămâne în sarcina autorităților.

CFR Călători a anunțat că suplimentează la capacitate maximă tehnica disponibilă componenţa garniturilor de tren. Compania a precizat că întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcţional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs.

Pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanţă climă în reviziile de vagoane care formează garniturile de tren, precum şi însoţirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situaţii de caniculă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 84 = 92