PASIUNE DE O VIAȚĂ PENTRU FLORI

0
503

Într-o gospodărie de la ţară, la Smeeni, în judeţul Buzău, există un veritabil univers al florilor. Stă ascuns în spatele unei case care unui simplu trecător prin sat poate nu-i sugerează mare lucru. Toți localnicii ştiu însă că acolo se află grădina cu minuni a doamnei Iulia, o femeie în vârstă de 74 de ani, care produce flori în ghivece şi le vinde la poartă.

Gospodăria doamnei Iulica, așa cum îi spun oamenii din sat, se află aproape de centrul localității Smeeni. Aceasta crește frumoasele plante ornamentale în solarii pe care ginerele și fiica bătrânei i le-au construit în urmă cu peste șase ani. Femeia mărturisește că a prins drag de flori de la părinții ei, care obișnuiau să îmbrace casa bătrânească în flori multicolore, plantate pe sol, sau în ghivece agățate la streașină. În timp, femeia și-a transformat pasiunea în sursă de venit.

Florăreasa din comuna Smeeni are acum sute de ghivece cu plante ornamentale din zeci de soiuri pe cât de frumoase, pe atât de rezistente. Numai mușcatele din solariile buzoiencei se găsesc în vreo zece variante, unele cu flori mai mici, altele, mai robuste, și în diverse culori. Solariile Iuliei Arhir par a fi un mic tărâm al frumosului, unde culorile vii și mireasma din jur l-ar extazia până și pe cel mai posomorât vizitator. Doamna Iulia vinde ghivecele cu flori în micul chioșc amenajat la poartă. Se mândrește cu cele mai frumoase aranjamente dar și cele mai ieftine din regiune, 20 de lei, ghiveciul, negociabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

46 + = 53