A ÎNCEPUT EXAMENUL DE BACALAUREAT

0
270

Astăzi  a început examenul naţional de Bacalaureat – sesiunea de vară, la care s-au înscris peste 126 de mii de absolvenți de liceu, aproape 90 la sută dintre aceștia fiind din promoția curentă. Examenul debutează cu probele orale, iar  prima dintre ele este evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Între 8 și 10 iunie,  elevii vor susține proba competenţelor digitale, iar între 14 și 16 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori – cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ. În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, profesorii examinatori sunt  selectaţi din alte şcoli.

Probele orale nu se evaluează cu note, candidații primesc calificative care stabilesc nivelul de competență corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. Probele scrise încep peste două săptămâni, pe 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfăşura joi, 23 iunie.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, iar după depunerea și rezolvarea contestatiilor, pe 1 iulie se vor afișa rezultatele finale. Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către candidatii care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notăţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând minim media 6 la probele scrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + = 8