ULTIMA ZI DE AUTORECENZARE

0
317

Etapa autorecenzării, din cadrul recensământului populației și gospodăriilor, se încheie  astăzi, iar de săptămâna  viitoare începe perioada în care recenzorii vor face vizite în casele celor care nu s-au autorecenzat. Deoarece autorecenzarea a fost opțională, neparticiparea la această etapă nu a fost sancționată. În schimb, cei care vor refuza, începând de marți, 31 mai, să furnizeze informații recenzorilor vor risca amenzi. Perioada în care s-a putut  face autorecenzarea on-line în cadrul recensământului din acest a fost prelungită cu două săptămâni față de termenul inițial -15 mai, după ce Institutul de Statistică a remarcat un interes crescut.

Până acum, 10 milioane de chestionare au fost completate on-line. Etapa autorecenzării implică beneficii pentru salariați, respectiv o zi liberă suplimentară, și  nu aduce sanctiuni pentru neparcurgerea ei,  fiindcă este opțională. În schimb, în etapa care va începe marți, si implică vizita recenzorilor în locuințele celor ce nu s-au autorecenzat, se vor aplica amenzi celor care nu le vor da acestora informațiile solicitate. Mai exact, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Cu aceleași amenzi va fi sancționată și împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului  sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor  recensământului. În schimb, interzicerea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Pe de altă parte, și recenzorii vor risca amenzi de 5.000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, dar și în cazul utilizării datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.

Etapa în care recenzorii vor merge pe teren pentru a strânge informații se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022. Recensământul populației și locuințelor din țara noastră ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amanat pentru acest an. La ultimul recensamant, cel din 2011, România avea o populație de 20,1 milioane de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 + = 53