MÂNCATUL DUPĂ ORA 18.00 ÎNGRAȘĂ. MIT SAU ADEVĂR?

0
265

,,Nu mai mânca după ora 18:00 dacă vrei să scapi de kilogramele în plus” este poate cel mai răspândit mit. În realitate, poți să mănânci după 18:00 seara liniștit și să slăbești, dacă respecți câteva indicații simple. Sunt mai multe motive pentru care acest sfat nu te ajută să slăbești pe termen lung și chiar îți distruge obiectivele. Iată câteva dintre argumentele că te pot face să înțelegi de ce și cum să mănânci seara și să slăbești în continuare:

  1. Metabolismul tău nu se oprește seara și nu tot ce mănânci se transformă în grăsime Dacă nu știai, metabolismul bazal este cantitatea de energie pe care corpul tău o consumă pentru a desfășura în stare de repaus procesele vitale (respirația, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului etc.). Acesta reprezintă aproximativ 60-75% din cheltuielile zilnice energetice. Așadar, chiar și atunci când dormi, corpul tău consumă calorii. La sfârșitul zilei, totul se rezumă la a păstra o balanță calorică adecvată pentru scăderea în greutate, adică să mănânci mai puține calorii decât consumi.
  2. Fii atent la mesajele pe care corpul tău ți le transmite Dacă simți că îți este foame, poți să mănânci. Foamea nu este altceva decât o senzație prin care corpul tău îți transmite că are nevoie de energie. Dacă mănânci atunci când îți este foame, nu te vei îngrașa. Din păcate, încă de mici suntem învățați să ignorăm semnalele pe care organismul ni le transmite, să ronțăim între mese, să terminăm tot din farfurie chiar dacă neam săturat . Așadar, dacă este trecut de ora 18:00 și îți este foame cu adevărat (în stomac), mănâncă.
  3. Înfometarea îți distruge masa musculară și te împiedică să păstrezi rezultatele obținute. Chiar dacă nu faci bodybuilding, ci vrei să slăbești, scopul tău este să scapi de grăsimea inestetică și să păstrezi masa musculară. Nu vei reuși să faci acest lucru înfometându-te și renunțând la cină, mai ales dacă obișnuiești să te antrenezi seara, înainte să ajungi acasă. Dacă pierzi masă musculară, metabolismul tău bazal scade și vei fi nevoit să consumi o cantitate din ce în ce mai mică de alimente pentru a nu te îngrășa. De aici, apare în majoritatea cazurilor bine cunoscutul efect de yo-yo. Așadar, dacă îți este foame sau obișnuiești să te antrenezi seara, mănâncă cu 3-4 ore înainte de culcare.
  4. Ai grijă la calitatea alimentelor pe care le mănânci în a doua parte a zilei. Brânza slabă și iaurtul sunt opțiuni bune pentru gustarea de seară întrucât conțin caseina, care se digera lent. Așadar, sfatul potrivit căruia dacă nu mănânci după ora 18:00 slăbești este doar un mit. Totuși, asigură-te că cina nu este cea mai bogată masă a zilei. Dacă nu mănânci nimic toată ziua, seara sigur te vei supra-alimenta și grăsimea se va depune lent, dar sigur. Iar dacă obișnuiești să sari peste mese în timpul zilei, din lipsa de timp și să mănânci mai mult seara, aceasta este prima schimbare pe care trebuie să o faci. Vei scăpa de câteva kilograme doar echilibrând balanța calorică pe parcursul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 52 = 54