IODURA DE POTASIU, DISTRIBUITĂ PRIN FARMACII

0
287

Românii vor putea lua gratuit pastilele de iodură de potasiu din farmacii, în baza unei trimiteri de la medicul de familie.  Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, pus în dezbatere publică, precizează că direcțiile de sănătate publică vor distribui medicamentul către farmaciile cu circuit deschis, iar persoanele eligibile vor putea să le ridice gratuit, cu prescripție de la  medicul de familie. Lista farmaciilor cu circuit deschis care vor distribui medicamentul va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Iodura de potasiu 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor.

Direcțiile de sănătate publică au termen 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, să predea, pe bază de proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmacii. Odată cu iodura de potasiu, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, o declarație pe propria răspundere. În  baza acesteia primește formularul de rețetă simplă tip PRF. Persoanele eligibile  pentru administrarea iodului sunt cele  cu vârsta sub 40 ani.

Administrarea se face în doză unică. Astfel, adulții și copiii cu vârsta peste 12 ani vor lua 2 comprimate, copiii între 3 și 12 ani, un  comprimat de iodură de potasiu, iar cei de până în 3 ani, o jumătate de comprimat. Nou- născuților, de până într-o lună, li se va administra un sfert de comprimat. Medicamentul se administrează în doză unică, după cum urmează:

  • Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod);
  • Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod);
  • Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod);
  • Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Iodura de potasiu trebuie să fie luată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

38 + = 45