RĂSADURI PRIN CURIER

0
445

Răsadurile pentru legumele de grădină sunt la mare cautare, în această perioadă, mai ales cele selecţionate, care garantează recolte bune şi de calitate. Comenzile online nu contenesc, după ce s-a aflat în toată țara, chiar și peste graniță, că Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău este printre puținele locuri în care se mai cultiva soiuri pur românești de legume. „Avem o gamă largă de răsaduri atât pentru spații protejate, cât și pentru câmp deschis, începând cu soiurile consacrate ale unității și hibridul de tomate „siriana”. Sunt cele mai cerute pe piață în acest moment, castraveții „Triumf”, ardeii, gras, lung, iute, „Roial”, spune Floarea Burnichi, cercetător SCDL Buzău.

Firele de răsad provin din serele unității și sunt pregătite cu atenție de angajații Stațiunii de cercetare. Castraveții, tomatele, pepenii aromați sau cei de iarnă, sunt plante pretențioase, care necesită multă grijă încă din stadiul de răsad. Sute de legumicultori din toată țara folosesc de ani buni, în grădinile lor, semințe și răsaduri livrate prin curierat de la Statiunea de Cercetare. „Avem asigurată desfacerea atât la sediul unității, cât și prin curier. Serviciul de marketing se ocupă de acest aspect. Cererile sunt numeroase. Am primit comenzi inclusiv din toamnă, din lunile octombrie, noiembrie, atât pentru semințe cât și pentru comenzi de răsaduri. Urmează să preluăm din ce în ce mai multe comenzi și pentru răsadurile de câmp, pentru înființarea culturilor în câmp”, a mai explicat Floarea Burnichi.

Oferta Stațiunii de Cercetare Legumicolă conține peste o sută de soiuri și hibrizi de legume, verdeață și plante aromatice. Roșiile costă între 80 de bani și un leu firul; la fel costă și răsadul de castraveți. Ardeiul Cosmin costă 80 de bani, iar varza de Buzău, 50 de bani cubul de răsad. Prețurile ar putea crește, însă, din cauza cheltuielilor din ce în ce mai mari cu producția răsadurilor.

„De la începutul lunii ianuarie, am plantat semințe pentru a obține răsaduri. Costul unei facturi de gaz pe o singură lună a fost de 40.000 de lei. Gândiți-vă ce costuri ar trebui să suporte fermierul român pentru a produce o tomată sau un castravete în spațiu protejat. Pe lângă aceste costuri, mai avem electricitatea, costul manoperei, al zilierilor, al muncitorilor, plus tratamentele și îngrășămintele”, a precizat  Elena Barcanu, cercetător SCDL Buzău. Legumicultorii din toată țara pot comanda seminţele sau răsadurile prin pagina de internet a Staţiunii de Cercetare, www.scdlbuzau.ro. Cheltuielile de transport sunt achitate de către beneficiar. În acest an, au fost pregătite pentru livrare peste 1,5 milioane de răsaduri, inclusiv peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here