ÎN MEMORIA UNEI SOPRANE CELEBRE

0
126

Camera Memorială dedicată sopranei Florica Cristoforeanu a fost ianugurată, ieri, la Muzeul Municipal  “Octavian Moșescu,, din Râmnicu Sărat. Reamenajarea și redeschiderea camerei memoriale a celebrei soprane a fost realizată în urma colaborării muzeului cu Grupul de inițiațivă “Personalități râmnicene,, și Opera Națională București. Opera Națională a donat muzeului din Râmnicu Sărat obiecte personale ale sopranei Florica Cristoforeanu. O donație importantă a făcut și Grupul de inițiațivă “Personalități râmnicene”. De asemenea, reprezentanții grupului “Personalități râmnicene“ vor să amplaseze bustul lui Octavian Moșescu și cel al Floricăi Cristoforeanu, în parcul „Grigore Vieru” de lângă Centrul Cultural care poartă numele sopranei.

La Râmnicu Sărat, anul cultural 2020 a fost dedicat artistei lirice Florica Cristoforeanu, fiică de seamă a orașului. Florica Cristoforeanu s-a născut într-o familie mixtă, tatăl său, Vasile Cristoforeanu, fiind din Râmnicu Sărat, iar mama, Annina Rossi, italiancă. Din copilărie a luat lecții de pian și canto, în orașul natal, continuând la București, unde familia s-a mutat după moartea tatălui, și la Milano, locul unde a debutat în operetă. După un deceniu de operetă italiană și românească și o retragere precoce, a debutat în operă, la insistențele dirijorului Tullio Serafin.

Astfel, începând cu anul 1922, Florica Cristoforeanu  a avut rolurile principale în aproape 50 de piese, jucând în opereta românească, opereta și opera italiană, la Roma, Milano, Genova și San Carlo. Soprana a avut nenumărate turnee în America, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și Norvegia, dar și numeroase prezențe pe scenele românești, până în 1940. În 1948 s-a mutat în America de Sud, unde a trăit până la moartea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + = 18