MAI MULTE LIBERE PENTRU SALARIAȚII ROMÂNI

0
399

Salariații din România ar putea beneficia de mai multe zile libere legale. Un proiect de lege depus la Senat prevede ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, se suprapun cu zilele de sâmbătă și duminică,  liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal. Semnatarii iniţiativei legislative sunt 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD.

Astfel de situații depind de anul calendaristic, în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute Codul Muncii. Potrivit inițiatorilor,  se doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care urmează celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu.

De exemplu, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, doar 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 pică în weekend. În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend. Aceştia au susţinut că se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie  care poate sa para la un moment dat, din punct de vedere calendaristic,  iar cetățenii să beneficieze efectiv de zilele libere an de an.

Un element important al acestei modificări legislative ar fi planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societăţii de a-şi putea desfăşura activitatea în mod coordonat. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice-public şi privat, măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice.

Angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28. La fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Dacă va trece de ambele Camere ale Parlamentului, legea merge la promulgare la președintele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =